• Nyheter

[2009-02-09]

Pressrelease 2009-02-02

Gremo AB köper avverknings systemet Besten.

Maskintillverkaren Gremo har köpt Besten systemet från företaget Fiberpac i Vislanda. Besten är ett förarlöst system för avverkning av skog och skördning av stubbar. I systemet ingår en förarlös avverkningsenhet och lastutrymme som anpassats till den förarlösa avverkningsenheten. Besten kan även anpassas för att skörda stubbar.

Besten avverkningsenhet är förarlös och körs av två skotare (kurirer) vid avverkning. Systemet innebär även att det upparbetade virket direktlastas på kuriren för direkt transport till bilväg. Fördelarna med direktlastning är mindre energiåtgång, inget kvarglömt virke, enklare planering, renare virke, bättre arbetsmiljö för förarna då avverkningen sker utan slag och vibrationer i hytten från drivlina, kran och aggregat på avverkningsenheten, när avverkningsgruppen lämnar uppdraget är allt virke vid bilväg.

Besten fungerar även som stubbskördare och vid denna användning används den kraftiga konstruktionen i chassi och kran för att effektivare skörda stubbar. Arbetsmiljön blir också radikalt mycket bättre för förarna, jämför med dagens skördning med grävmaskin där föraren sitter i hytten direkt på grävmaskinen. Besten körs från ett externt fordon typ skotare eller traktor och föraren påverkas ej av slag eller vibrationer.

För Gremo innebär detta ett unikt tillfälle att komplettera produktsortimentet med en slutavverkningsmaskin som innehållet ny teknik med direktlastning. För Besten i stubbskördnings utförande finns en stor marknadspotential då skördning av stubbar kommer att öka och arbetsmiljön blir viktigare i dagens skogsbruk.

Gremo ingår i Weland gruppen som är en familjeägd ägd koncern med utveckling och tillverkning av egna produkter till byggnadsindustrin, materialhantering och skogsbruk. Weland har ca 900 anställda och en omsättning på ca 2 miljarder.

Fiberpac ägs och drivs av Jan Carlsson och Christer Lennartsson. Fiberpac har under åren jobbat med nya innovationer inom skogsbruket. Tidigare lyckade produktutveckling har varit risbuntaren som tillverkats i ett 80-tal enheter. Fiberpac kommer i en övergångsperiod att deltaga i Bestenprojektet efter det att Gremo köpt det.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Jan Carlsson, ägare Fiberpac Tel 070-5171571

Lars Bredenfeldt, vd Gremo AB, 0371-344 04



Please Note: You may have disabled JavaScript and/or CSS. Although this news content will be accessible, certain functionality is unavailable.

Finns inga nyheter för närvarande

Please Note: You may have disabled JavaScript and/or CSS. Although this news content will be accessible, certain functionality is unavailable.
2020-08-17

En heltäckande skogsmaskinsleverantör

Nu fortsätter vi framåt i gula toner under namnet Eco Log 


2020-04-17

Eco Log och Gremo blir ett

En heltäckande skogsmaskinsleverantör när Eco Log och Gremo blir ett 


2019-11-01

Ny servicelämnare i Västra Götaland

Gremo har tecknat servicelämnaravtal med KG Svets & Maskin AB i Frändefors. 


2016-04-27

PRESSMEDDELANDE

Gremo tar in stor investering för framtiden.